Sankarimerkki nro 68 kolmelle Tähtipojalle! /2020

Sankarimerkki nro 68 Aaro Puutiolle, Antti Valtolalle ja Mikael Viiristölle

Turun NMKY:n syyskokous alkoi tiistaina 24.11.2020 juhlallisissa merkeissä. Kokouksen alussa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja, Maria Ruohola, luovutti Aaro Puutiolle, Antti Valtolalle ja Mikael Viiristölle Suomen Partiolaisten Sankarimerkin. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava taikka he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Tällainen tapahtuma sattui syyskuussa 2020 Airistolla, kun Aaro, Antti ja Mikael pelastivat kaksi veden varaan joutunutta veneilijää.

Kolmikko oli siirtämässä ATP:n koulutusalusta, s/y Merisutta, Oriniemeen Märkiksen purjehdusosuuksia varten. Oli pimenevä ja tuulinen syysilta, merivesi oli lämpötilaltaan lähellä 10 astetta. Aaro toimi tähystäjänä ja havaitsi vaahtopäisessä aallokossa kumollaan olevan moottoriveneen. Kaatuneen veneen vieressä oli kaksi ihmistä, joista toinen oli ilman pelastusliivejä.

Antti teki kipparina nopeita päätöksiä ja ilmoitti tilanteesta Meripelastukseen. Mikael ruorimiehenä ohjasi Suden pelatettavien ihmisten viereen. Ihmiset nostettiin vedestä turvavaljaiden avulla, sillä he olivat viettäneet vedessä jo lähes 10 minuuttia ja osoittivat kylmettymisen oireita. Kun veden varaan joutuneet ihmiset olivat turvallisesti kannella, heidän kaatunut moottoriveneensä otettiin hinaukseen ja suunnattiin kohti Oriniemeä. Oriniemellä jo odoteltiin tulijoita Antin ilmoituksen mukaisesti.

Meripelastuksen lähettämä poliisivene kävi toteamassa onnistuneen pelastustilanteen ja kiittämässä onnistuneesta pelastustilanteesta. Lopulta viranomaistoimintaa tai ensihoitoa ei tarvittu.

Aaro, Antti ja Mikael osoittivat tässä tilanteessa esimerkillistä ripeyttä, merimiestaitoa ja partiolaisten ”aina valmis”-asennetta. Tämä pelastustehtävä konkretisoi sen, miten arvokkaita valmiuksia merenkulkuun ja meriturvallisuuteen partiosta saa.

Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle!

Onnea Aaro, Mikael ja Antti! Auran Tähti Pojat on teistä ylpeä!